BioWar

Projekt był realizowany we współpracy z Browarem ReCraft 

„BioWar” dotyczył wykorzystania drożdży w biotechnologii żywności.

Z wielkim rozmachem realizowany jest także projekt „Biowar”, w którym grupa studentów swój wolny czas poświęca izolowaniu i namnażaniu drożdży browarniczych. Drugim znanym na cały uniwersytecie projektem jest BioWar, który doprowadził do wyprodukowania uniwersyteckiego piwa – opowiada Katarzyna Kwiecińska, przewodnicząca koła. Pomysł na projekt BioWar narodził się w 2014 roku, gdy dwóch ówczesnych studentów zastanawiało się nad sposobami izolacji drożdży z różnych środowisk i ich możliwym zastosowaniem w przemyśle, m.in. w piwowarstwie. Dwa lata później podjęto prace nad tym pomysłem, który przerodził się w poważne przedsięwzięcie naukowe. Jednym z celów stało się uwarzenie uniwersyteckiego piwa rzemieślniczego. Idea ta odbiła się szerokim echem w regionie i znalazła bardzo duże wsparcie ze strony różnych przedsiębiorstw, m.in. Śląskiego Browaru Rzemieślniczego ReCraft ze Świętochłowic czy firmy ZFM, dzięki której powstał prototyp bioreaktora umożliwiającego uzyskanie potrzebnej biomasy drożdży.

Przebieg projektu, czas trwania.

Koordynator projektu, pomysłodawca, członkowie, opiekun naukowy.

Historia projektu

Sukces ma wielu ojców. Tak też jest w przypadku projektu „BioWar”, który uzyskiwał akceptację
kolejnych struktur uniwersyteckich – od Katedry Mikrobiologii i Samorządu Studenckiego poczynając, poprzez
władze dziekańskie Wydziału Biologii i Ochrony Środowiska i władze rektorskie Uniwersytetu Śląskiego,
poprzedniej i obecnej kadencji.
Pomysł projektu „BioWar” narodził się dwa lata temu, gdy ówcześni studenci Michał Krzyżowski
i Aleksander Stefaniuk zastanawiali się nad sposobami izolacji drożdży z różnych środowisk i ich możliwym
zastosowaniem w przemyśle, w tym piwowarstwie. Z uwagi na to, że był to ich ostatni rok studiów, rozpoczęcie
nowych projektów naukowych chwilowo zawieszono. Pomysł wrócił po roku, gdy Michał, już jako student
studiów doktoranckich, wraz z Henrym Shelonzkiem, Patrykiem Rurką, Szymonem Mazurem i innymi studentami
biotechnologii pod opieką naukową doktora Sławomira Sułowicza i magistra Sławomira Borymskiego rozpoczęli
prace w ramach sekcji mikrobiologicznej Koła Naukowego „Planeta”. Projekt obejmował izolację drożdży
z owoców, m.in. z jabłek i ich charakterystykę pod kątem potencjalnego wykorzystania w przemyśle, w tym
w browarnictwie. Z początkowej puli kilkudziesięciu izolatów po analizach mikroskopowych, ocenie profili
rozkładu cukrów i testach fermentacyjnych w skali mini wybrano 3 najbardziej obiecujące szczepy drożdży do
przeprowadzenia ostatecznego testu, którym było warzenie piwa domowego.
W tym miejscu z pomocą przyszedł browar ReCraft, w którym browarnikiem został wcześniej
wspomniany Aleksander Stefaniuk. W ramach współpracy browar przekazał nam część świeżych składników
niezbędnych do warzenia piwa oraz pomagał w rozwiązywaniu pojawiających się problemów. Projekt spotkał
się także z dużym zainteresowaniem Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych, którego członkowie nie
szczędzili serdecznych porad i dopingowali do dalszej pracy. Ogromnym wsparciem byli także pracownicy
Wydziału Biologii i Ochrony Środowiska oraz Rektoratu, którzy pomagali i życzliwie wspierali ambicje
rozrastającego się projektu BioWar.
Jednym z celów stało się uwarzenie piwa rzemieślniczego w wykorzystaniem drożdży wyizolowanych
w ramach prac zespołu. Do namnożenia większej ilości drożdży, które są niezbędne do rozpoczęcia procesu
warzenia piwa w browarze, potrzebny był specjalistyczny sprzęt. Z pomocą przyszła firma ZFM, przy współpracy
z którą powstał prototyp bioreaktora, który umożliwił uzyskanie potrzebnej biomasy drożdży. Jego zakup
finansowany był m.in. Rektora UŚ, Samorząd Studencki UŚ, Centrum Obsługi Studentów UŚ, firmę ZFM i osoby
prywatne oraz administracyjnie przez Centrum ds. Projektów i Współpracy z Gospodarką UŚ.
Potencjał trzech wspomnianych wcześniej szczepów drożdży, wykorzystanych do uwarzenia warek
domowych, oceniany był podczas seminarium BioWaru w zaprzyjaźnionym multitapie. Wybrany przez
konsumentów najlepszy szczep nr 17 został namnożony w bioreaktorze i przekazany browarowi ReCraft, który
uwarzył nasze piwo. W ten sposób osiągnięto jeden z ambicjonalnych celów projektu.
Uwarzenie piwa rzemieślniczego BioWar to tylko jedno z wielu osiągnięć zespołu studenckiego
„BioWar”. Ponadto efektem jego działalności jest m.in. opracowanie procedur izolacji i charakterystyki drożdży
ze środowiska o potencjale do wykorzystania w przemyśle, udział w powstaniu bioreaktora, współpraca
z Polskim Stowarzyszeniem Piwowarów Domowych, np. w trakcie pokazów popularnonaukowych na Festiwalu
Nauki czy udział w konferencji naukowej i Studenckim Projekcie Roku PZU. Projekt BioWar w ciągu roku stał się
znakomitym przykładem współpracy Uniwersytetu z gospodarką oraz dowodem wsparcia studenckiej
kreatywności przez władze uczelni.